Vad är G-punkten?

G-punkten har intressant nog varit en både omtalad och kontroversiell fråga. Numera har den kommit att uppmärksammats som en särskilt erogen zon som för många är vägen till kraftfulla vaginala orgasmer. Men den är nödvändigtvis något för alla.

G-punkten har fått sitt namn från den tyske gynekologen Ernst Gräfenberg som under 1950-talet på vetenskaplig väg publicerade information om att det fanns ett erogent och särskilt känsligt område på den övre delen av främre slidväggen. Detta hade ännu tidigare under 1600-talet uppmärksammats av holländske läkaren Regnier de Graaf som ansåg att samma område var något utav en genväg till kvinnlig ejakulation.

Men det är nog rimligt att anta att G-punktens särskilda ställning varit känd av en hel del kvinnor en avsevärt mycket längre tid. Samtidigt har dess varande kommit att bli något utav en kontrovers. Kanske för att det såsom med allt annat är individuellt hur känsligt och erogent ett visst område är. Därför har det ofta tvistas om huruvida det är en särskild punkt eller en del av vaginan som helhet.

  • Anses av de flesta finnas mellan 5 till 8 centimeter in på den främre slidväggen.
  • Länge ansågs G-punkten bara vara en del av vaginan som helhet. Numera anser många att G-punkten faktiskt utgörs av en särskild anatomisk struktur.
  • Ofta blir G-punktens känslighet och åtkomlighet endast uppenbar i samband med väldig upphetsning. Därför är förspel ofta ett måste för att säkerställa tillräcklig upphetsning för påtagligt blodflöde.
  • Många har kommit att anse att G-punkten måste upptäckas eller aktiveras för att man ska identifiera den särskilda känslan. I detta hänseende kan särskilda G-punktsstavar eller G-punktsvibratorer vara ett bra val.

Och vilka känslor är det som förknippas med G-punkten?

Starka vaginala helkroppsorgasmer

Många som har fallenhet för G-punktsorgasmer beskriver dem som den mest kraftfulla sortens orgasm. Ofta med ett påtagligt inslag av helkroppsorgasm. Men enligt många kräver det en hel del utforskning och flera försök för att man ska hitta rätt och bli bekväm med känslan.

  • Stimulering av G-punkten kan leda till starka helkroppsorgasmer som för många kännetecknar den mest kraftiga interna orgasmen.
  • Kan möjliggöra fontänorgasmer. Även känt som sprutorgasm eller squirting. Är däremot inget som förekommer för alla.
  • För många kan G-punktsorgasm kräva ett stadigt tryck med lite mer långvarig stimulans.

Något som bör poängteras är att inte alla upplever eller uppskattar G-punktsstimulering. Och det finns absolut inget egenvärde i att ha en känslig G-punkt. Därför är det en bra idé att inte se det som ett särskilt mål utan som en del utav sexuell utforskning och nyfikenhet.

Om du vill utforska din eller din partners G-punkt så rekommenderar vi definitivt en titt på vårt utbud av sexleksaker utformade för G-punktskontakt. Dessa har den stora fördelen att de är konstruerade för att träffa rätt, och även gör att man kan reglera hur mycket tryck som placeras på G-punkten.