Så väljer du rätt glidmedel

Glidmedel är en favorit hos många

Att använda glidmedel kan både förenkla och förhöja upplevelsen av såväl sex som användandet av sexleksaker. Särskilt om man är torr i underlivet. Här är några tips på glidmedel för dig med känslig hud och kropp.

Glidmedel har kommit att bli en favorit hos många. Särskilt då det är en snabbväg till helt nya upplevelser. Det kan förenkla användandet av sexleksaker, göra det enklare att testa nya produkter och göra samlag mer bekvämt även om man är naturligt torr. Och just torrheten är något som ofta är mer utbrett än man kan tro. I vissa fall så är slemhinnorna naturligt torra, medan torrheten i andra fall kan vara ett resultat av mediciner eller hälsoproblem.

Vissa har däremot fått erfara att glidmedel i vissa fall kan leda till dåliga reaktioner. Här är en titt på bra glidmedel för dig som är känslig.

Är det skillnad mellan olika glidmedel?
Ofta kategoriseras glidmedel utifrån vilken bas som används. Därför pratar man om vattenbaserade och silikonbaserade. Men utöver dessa breda kategorier så är det ofta stor skillnad mellan vilka övriga ämnen som glidmedlen innehåller.

1. Vattenbaserat
Vattenbaserade glidmedel är populära för att de minimerar risken för korsreaktioner med kondomer eller sexleksaker. Det är faktiskt ganska vanligt att kemikalierna i glidmedel löser upp latex. Med vattenbaserat glidmedel är detta inget du behöver oroa dig för. Vatten utgör inte heller en allergen, vilket gör att man inte behöver oroa sig för kroppsliga reaktioner.

2. Dermatologiskt testat
De senaste åren har det börjat dyka upp många glidmedel som är särskilt dermatologiskt testade. Det innebär att de är garanterat fria från den sorts ämnen som är kända för att skapa lokal irritation. Även om denna testning inte är felfri så är det ett sätt att slippa de allra mest känt problematiska ämnena. Tyvärr är det inte alltid möjligt att i förväg veta vad man kan reagera negativt på.

3. Undvik doft och smak
Tillsatta doft- och smakämnen är typiskt sett kända för att kunna orsaka allergiska överreaktioner. Vill du vara säker på att inte drabbas för du därför undvika lockelsen att införskaffa glidmedel med dofter och smaker. Detta är ett av de enklaste sätten att minimera risken för onödiga reaktioner utan att det påverkar effektiviteten av ditt val av glidmedel.

Hur vet man om man är överkänslig?
I många fall så är man helt ovetandes om att man har en viss överkänslighet. Och i ärlighetens namn finns det roligare sätt att få veta än att få påtaglig irritation i de nedre regionerna. Vill du vara på den säkra sidan kan du därför applicera lite glidmedel på din handled, där huden är naturligt tunn. Vänta därefter några minuter. Om det inte sker någon reaktion är det förmodligen tryggt att använda glidmedlet på det sätt du föredrar.