Så påverkas din hälsa av sex

Det är egentligen inget konstigt med att det finns en direkt koppling mellan sex, sexualitet och hälsa. Sex är ju trots allt en avgörande komponent av den mänskliga reproduktionerna. Här är några av de hälsofördelar som man kan få av sex.

Sex och hälsofördelar
Det är egentligen inget konstigt med att det finns en direkt koppling mellan sex, sexualitet och hälsa. Sex är ju trots allt en avgörande komponent av den mänskliga reproduktionerna. Här är några av de hälsofördelar som man kan få av sex.

Kopplingen mellan sex och hälsa har i många fall främst fokuserat på att sexuell förmåga är ett tecken på god allmänhälsa. Men det är minst lika sant att sex kan leda till många hälsofördelar. Det finns såväl anekdoter som klinisk forskning som visar att det finns många anledningar att ha sex mer ofta.

Här är några av de saker som kan förbättras av sex.

1. Smörjer immunsystemet
Att sex har en direkt inverkan på immunsystemet har förvånat många. Men att ha regelbunden sex säkerställer att immunsystemet kan såväl tillverka antikroppar som hålla bra nivå av t-celler. Därför är det stor chans att den som har sex mer ofta kommer att bli sjuk mer sällan.

2. Främjar hjärt- och kärlhälsa
På många sätt så påminner sex om annan fysisk aktivitet. Därför har såväl motion som sex en positiv inverkan på allt ifrån blodtryck till hjärthälsa. Om du motionerar sällan men har sex ofta så är chansen stor att du trots allt hamnar på en positiv nivå av vardagsmotion. Att ha sex regelbundet kan även leda till lägre blodtryck, vilket är ett tecken på såväl förbättrad hjärthälsa som att hälsan håller god nivå.

3. Reglerar hormonerna
Testosteron, östrogen och övriga könshormoner är viktiga komponenter av det finstilta samspel som kroppslig hälsa innebär. Att ha sex säkerställer även att hormonerna håller bra nivåer, vilket är en nödvändighet för långsiktigt bra hälsa. Dessa hormoner har även en viktig del i allt ifrån immunsystemet till kroppens ämnesomsättning.

4. Stärker bäckenbotten
Bäckenbottenmusklerna är en viktig del av muskelsystemet i de nedre regionerna. Inkontinens och snarlika problem är i många fall ett resultat av försvagad bäckenbotten. Att ha sex, och att få orgasm, är ett sätt att hålla bäckenbotten tränad. Detta är särskilt viktigt då vi leder i tider av förhållandevis begränsade rörelsemönster som inte ger bäckenbottenpartiet den vardagsträning som det skulle behöva.

5. Naturlig smärtlindring
Människokroppen är väldigt bra på att självreglera. Men den klarar inte av att hantera allting på egen hand. Kontakt, sex och beröring främjar produktionen av kroppsegna smärtstillande ämnen. Det kan vara ett sätt att hantera både akut och kronisk smärta. Definitivt värt att överväga om man har återkommande problem med smärta. Särskilt då allt fler personer uppger återkommande problem med diffus och oklar smärta.

Är sex hemligheten bakom god hälsa?
Det vore helt klart behändigt om det fanns en hemlig direktväg till god allmänhälsa. Tyvärr räcker det sällan med enstaka åtgärder. Och vad som ligger bakom hälsoproblem kan variera i enorm utsträckning. Därför bör man främst se sex som en del av en i övrigt sund livsstil. Att de som har sex regelbundet uppger sig vara mer hälsosamma har etablerats i ett flertal studier.