Så väljer du kondom

så väljer du kondom

Det finns många anledningar att vara lite extra noggrann vid val av kondom. Såväl för säkerhet som för att maximera upplevelsen. Vi har tagit en titt på några enkla steg för att välja rätt kondom utifrån dina egna förutsättningar.

För säkerhet & för maximal upplevelse
Det finns många anledningar att vara lite extra noggrann vid val av kondom. Såväl för säkerhet som för att maximera upplevelsen. Vi har tagit en titt på några enkla steg för att välja rätt kondom utifrån dina egna förutsättningar.

Ingen har nog missat att det finns en hel del olika kondomer att välja mellan. Allt ifrån olika storlekar och utföranden, till kondomer med särskilda aktiva ämnen och egenskaper. Men om man bortser från allting så finns det förmodligen inget som är mer viktigt än att välja en kondom som är rätt utifrån individuella förutsättningar.

Här är några tips för dig som är osäker på vilken kondom du ska välja.

1. Gör det inte mer krångligt än nödvändigt
Livet består av upplevelser och erfarenheter. Men det går aldrig att göra framsteg om man inte är villig att testa. Därför bör du inte fokusera alltför mycket på vad som är det bästa eller mest optimala valet. Räds inte för att testa olika kondomer. Det är alltid en bra idé att börja med standardutbudet och helt enkelt se hur det fungerar.

2. Fundera på passformen
Även om det har börjat dyka upp ett stort antal kondomer med helt individualiserad passform utifrån längd och bredd, så är det fortfarande allra mest vanligt att kondomerna hamnar i de breda kategorierna small, medium, large och XL. Passformsmässigt så är medium i de flesta fall lämpligt för alla situationer. Särskilt då man inte behöver rulla ut kondomen fullt, och då kondomen ofta fungerar väl även om den inte täcker hela penis.

Däremot bör det inte bara för stort glapp mellan faktiskt storlek och kondomens utförande.

3. Kontrollera tillverkarens storleksguide
Det finns ingen specifik standard för storlekar på kondomer. Därför varierar storlekar stort mellan olika tillverkade. Vad som är en särskilt stor kondom från en tillverkare, kommer att vara en normalstor hos en annan tillverkare. Det är en bra idé att titta på passformsguiden för den specifika tillverkare som ditt val av kondom kommer ifrån.

Att titta på modellspecifik passform är förmodligen det bästa sättet att välja rätt.

4. Glöm idén om särskild storlek
Då det i vissa fall kommer att vara medium som är rätt, och då det i andra fall kommer vara large som är rätt, så är det lika bra att redan direkt släppa tankarna kring att en viss storlek är bäst i ditt eget fall. Det är ett faktum att storlekarna varierar stort.

Är rätt passform viktig?
Om passformen är helt och hållet fel så ökar det risken för att kondomen ska gå sönder eller glida av. Det kan även försämra upplevelsen. Därför är kondomens passform en oerhört viktig sak som man definitiv bör ha i åtanke. Men det kan ta ett tag innan man hittar alternativ som passar riktigt bra. Räds därför inte för att testa olika alternativ tills dess att du hittar något som fungerar för just dig och din eventuella partner.