Dildos av syntetmaterial: För- och nackdelar

Att använda syntetmaterial är helt klart något utav en standard vid tillverkning av dildos. Latex, silikon, gummi och plast har i modern tid utgjort basen för de flesta sexleksaker. Men samtliga material har sina egenheter. Vi har tagit en allmän titt på syntetmaterial och dess för- och nackdelar.

I det ständigt växande utbudet av sexleksaker och dildos så har det blivit väldigt vanligt att fatta tycke för ett visst material. Detta är inte särskilt konstigt då samtliga material har unika egenskaper och förutsättningar avseende textur och känsla. Här är några saker som kännetecknar syntetmaterial.

Fördelar:

 • Finns med realistisk textur och kan ge en känsla som vissa anser är mer naturlig.
 • Gör det enkelt för tillverkare att kombinera dildo och vibrator.
 • Ligger i teknisk framkant och finns som regelrätta sexmaskiner som möjliggör mekanisk penetrering.
 • Har i de flesta fall låg vikt vilket kan göra dem mer lätthanterliga.

Nackdelar:

 • Viktigt att välja rätt material för att undvika allergiska hudreaktioner.
 • Dildos med naturlig textur kan vara svårare att hålla rena.
 • Ej särskilt bra för temperaturlek.
 • Viktigt att välja glidmedel utifrån dildons material för att undvika korsreaktioner.

Neutrala aspekt:

 • Dildos i mjuka syntetmaterial minimerar risken för obehag i samband med användandet av stora dildos. Kan vara värt att överväga om man är lite impulsiv och ivrig av sig.

Det är däremot svårt att dra samtliga syntetmaterial över en och samma kam. Därför har vi även tittat närmare på de olika materialens typiska egenskaper och användningsområden.

Plast, silikon, latex och gummi: Många material att välja mellan

Oavsett vilket material du i slutändan väljer så är det viktigt att säkerställa att materialet är kroppssäkert. Utöver detta så är dildons form såklart en avgörande faktor. Här är några av de saker som är unika för de olika syntetmaterialen.

 • Plast har fram tills nyligen varit det mest vanligt förekommande tillverkningsmaterialet för dildos. I de flesta fall används numera ABS-plast som ger en len och icke-porös yta. De är lättskötta, har låg vikt och finns ofta med inbyggd vibrator.
 • Silikon har blivit en modern favorit i och med att materialet är mjukt, icke-poröst och gör det möjligt att upprätthålla klinisk nivå av hud- och kroppsvänlighet. Är ofta helt vattentåliga.
 • Latex är på sätt och vis ett nischmaterial som har en trogen skara entusiaster. Det är inte så överdrivet vanligt förekommande men har en väldigt unik känsla som många beskriver som kroppsegen. Den som är intressant bör däremot först utesluta eventuell latexallergi då det är ganska vanligt förekommande.
 • Gummi används numera oerhört sällan. Materialet förknippas på många håll med 1970-talet och den successiva introduktionen av sexleksaker till den bredare allmänheten. Trots detta anser vissa att dess något sträva yta är väldigt unik.

På det stora hela så möjliggör syntetmaterial en väldigt stor variation avseende utseende och utförande. Jämfört med glas och stål så är syntetiska dildos i många fall billigare då de syntetiska materialen helt enkelt är billigare att framställa och mer lätthanterliga vid tillverkningen. Vi rekommenderar att du tar en titt på utbudet och känner efter!