Black Friday — Nu är det dags igen, men hur började det?

För oss svenskar är Black Friday på många sätt och vis en ny företeelse. Även om rea-dagar knappast är någon historisk avvikelse så har vi aldrig tidigare haft en dag helt och hållet hängiven shopping. Fast vad innebär Black Friday egentligen?

Oavsett vad man själv har för inställning till konsumtion så är det svårt att förneka det stora kulturella inflytande som Black Friday har fått. Från att ursprungligen ha varit en uteslutande Amerikansk shoppinghögtid inträffar den numera på allt fler platser i världen.

Vår Black Friday i fyra punkter:

  • En från början Amerikansk shopping-högtid med högst oklara anor.
  • Black Friday anses ha inträffat för första gången i Sverige under 2013.
  • En chans att fynda både julklappar och annat till REA-pris, vilket såklart även gäller sexleksaker.
  • Även ett tillfälle att fundera på skillnaden mellan konsumtion och okynneskonsumtion.

Under 2021 äger Black Friday rum fredag, 26 november. För många kommer det att innebära en slags informell början på julpyntandet och en chans att säkra julklappar till ett kanske lite mer förmånligt pris.

Låt oss ta en närmare titt på denna svarta fredag.

Oundviklig men högst oklar:

Det verkar finnas många idéer om vad Black Friday som begrepp härstammar ifrån. Allt från en ambition till att vända mörka köptrender, till en särdeles hektisk fredag för länge sedan då frenetiska shoppare skapade problem för Philadelphias poliskår. Hur det egentligen ligger till verkar ingen riktigt veta.

Mer intressant är förmodligen dess samtida ställning som internationell shoppingdag. Även om inget land ännu har utnämnt Black Friday till officiell högtid så har den spridit sig som en löpeld genom världen.

För amerikanarnas del inträffar den alltid fredagen efter Thanksgiving. Då detta inte är något som firas i Sverige, ter sig Black Friday som en ganska slumpmässig händelse. På många sätt är den ett talande exempel för en okoordinerad global trend. I takt med att allt fler väljer att uppmärksamma den så får den helt enkelt ett eget liv.

Så ser vi på Black Friday:

Vi väljer att uppmärksamma denna ”svarta fredag” för att vi tycker det är ett bra tillfälle att erbjuda utvalda produkter till ett bra pris. Det gör att vi kan sätta fokus på såväl vårt eget utbud, som nöjet för dig att utforska din egen och din eventuella partners sexualitet.

Vår ambition är även att skifta fokus från Black Friday som hektisk försäljningshögtid till en mer eftertänksam köpchans. Vi hoppas att vårt uppmärksammande av Black Friday leder till en möjlighet att införskaffa något du länge planerat köpa, något du önskat dig eller vill ge bort till din partner, men till ett mer förmånligt pris.

Vårt erbjudande på Black Friday: (börjar 24 nov)

Oavsett om det i slutändan blir en penispump, en vibrator eller en riktigt speciell dildo så vill vi bidra till en möjlighet för dig att få en både prisvärd och givande upplevelse. Vi ser fram emot att få dig som kund och kommer att göra allt vi kan för att leva upp till dina förväntningar.